Objektívek gyakori hibái

| Egyéb | 2020.03.25.

A digitális objektívek nagyon sok alkatrészből állnak. Komoly mérnöki munka áll a tervezés, ill.
a létrehozásuk mögött. Belső tubusok, lencsetagok, zoom mechanika, elektronikák, fókusz motorok,
hogy csak néhányat említsünk a működésért felelős egységek tárházából.
Az egyik leggyakrabban meghibásodó alkatrész az úgynevezett szalagkábel amely általában a vezérlő
elektronikát köti össze a megfelelő szenzorral, motorral, vagy csak jelet továbbít.
Vékony, érzékeny alkatrészek amelyek könnyen megrepednek, vagy rosszabb esetben eltörnek.
Ilyenkor tapasztalhatjuk, hogy a fényképezőgép hibakódot ír, vagy nincs autófókusz, rekesz vezérlés
vagy egyéb rendellenes működést tapasztalunk. Megoldás, az alkatrész cseréje amely nagyon
bonyolult feladat, hiszen az objektívet sokszor „atomjaira” kell szétszedni ehhez.
Néhány kép objektív szalagkábelekről.

Objektív rekeszek mechanikája

| Egyéb | 2020.02.03.

Az objektívek egyik fő alkotóeleme a rekesz vagy más néven blende. Felépítése: alaplemez, lamellák, kör tárcsa, forgató gyűrű amely a lamellákat mozgatja. Általában kör alakú, illetve a körhöz közelítő forma amely függ a lamella tagok számától. A kis lemezek anyaga, műanyag, vagy fém. Állításkor a fény mennyiséget szabályozza. A nyílás helyzetének megfelelő rekesz számok, az objektív külső felületén a rekeszgyűrűn jelennek meg. A magasabb érték, szűkebb nyílást és ezáltal kevesebb áthaladó fényt jelent. A lamelláknak teljesen száraznak, zsír, olaj, nedvesség mentesnek kell lennie, ellenkező esetben összetapadnak és nem megfelelően működnek.

Industar 55 f:2.8 61 L/D analóg objektív

| Egyéb | 2020.01.18.

Nagyon könnyű alumíniumból készült olcsó, de kiváló képalkotású objektív. 1970-től a 90-es évekig gyártották Ukrajnában. M39 menetes csatlakozása, megfelelő adapter alkalmazásával lehetővé teszi, hogy digitális DSLR gépen használhassuk. Lágyabb rajzolatú felvételek esetén kiváló, de természetesen magasabb rekeszértéken tűéles fotókat készíthetünk. A BOKEH a széleken ovális formájú, különleges hatású. A rekesz 6 lamellából áll, könnyen kezelhető. Az L/D jelölés az üvegben használatos adalékként jelenlévő enyhén radioaktív lantán elemet jelöli. A közeli fókuszérték 1 m-től indul. A rendkívüli kedvező ár, és kitűnő képalkotás teszi kedveltté ezt az objektívet.

Megnyitotta Kapuit a 2018-as Photokina

| Fényképezőgép | 2018.09.27.

Szeptember 26 és 29.-e között látogatható a világ legismertebb fototechnikai kiállítása Kölnben, ahol a következő újdonságok kerülnek bemutatásra.

Leica: S3 csúcs fényképezőgép, 64 megapixeles készülék, 4K felbontás a videónál. Új objektív csatlakozás (L-mount) amely kompatibilis lesz a Panasonic illetve a Sigma új gépeivel is.

Panasonic: Lumix -S amely full frame-es MILC fényképezőgép. A két tipus az S1R és az S1 amelyek 60p illetve 50p videók rögzítésére képesek.

Fuji: Világ újdonság! Bemutatták a még tesztelés alatt álló 100 megapixeles Fuji GFX100 nevű csúcs gépet.

 

Egy méltatlanul elfelejtett analóg fényképezőgép: Yashica MG-1

| Egyéb | 2018.07.18.

Az 1970-es évek közepén adta ki a Yashica Az MG-1 tipusú fényképezőgépét.
amely a híres Electro 35 és változatainak az utolsó darabja. Akkoriban az ára is alacsonyabb volt az eredeti E35-ös gépnél. A különbségek a tudás alapján mérhetők, illetve az MG-1 másik objektívet kapott. A híresen szép rajzú 1.7-es lencsét egy szép rajzú 2.8-as-ra cserélték, mely 45 mm gyújtótávolságú. Mindezek ellenére a fényképezőgép egy megbízható, pontos, „elpusztíthatatlan” készülék, amely meghálálja ha vele dolgozunk.
A film behelyezése egyszerű és egyértelmű. Az objektíven tudjuk a beállításokat elvégezni. A rekesz 2.8-tól 16-ig állítható. A zár időket a gép automatikusan állítja a CDS fénymérő és az elektronika segítségével amely meglepően pontos. A fedlapon segítségünkre van ehhez két világító jelző fény. Ezek a keresőben is megtalálhatóak. A megfelelő rekesz értékhez a megfelelő zár időt állítja az elektronika. A fókuszállítás az objektív belső gyűrűjével történik. Ehhez nagy segítségünkre van egy mechanikus távmérő rendszer, melynek képe a keresőben látható. A működtetéshez egy PX32-es 5,6 voltos elem szükséges amely már nagyon nehezen beszerezhető, de kiváltható akár 4 db LR44-es 1.5 voltos
gombelemmel és egy kis barkácsolással, vagy beszerezhető adapterrel.
A 6V feszültség nem probléma, a korabeli alkatrészeknek a tűrése megengedi ezt a kis változtatást.

Pentacon 1.8/50 mm objektív használata a digitális fotózásban

| Fényképezőgép | 2016.10.17.

Pentacon 1.8/50 mm objektív használata a digitális fotózásban

Ejtsünk néhány szót erről a kitűnő objektívről. Az egyik legjobb ár-érték arányú fix lencse, amely ebben a kategóriában rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkezik. Könnyű, olcsó, sokoldalú, kissé lágy rajzú objektív. Tájkép és portré fotózásra kiválóan alkalmazható. Csatlakozás a fényképezőgéphez M42, amit adapterrel bármilyen digitális géphez használhatunk. Kitűnő fényerősség jellemzi. A minimális fókusztávolság 33cm ami egész jónak mondható. Stabil fém konstrukció, gyors működés, MC /Multi Coating/ bevonat a lencsetagokon. Mechanikai jellemzői: 6 lamellás rekesz mechanika, automata-manuál átkapcsolási lehetőség, 49mm szűrőátmérő. 6 lencsetag két csoportban.

Megéri kísérletezni ezzel az objektívvel mert bizonyos helyzetekben nagyon szép a színeket produkál.    Az objektív az iPont szegedi üzletében, a fotóbizományi részlegen 5.000 Ft-ért megvásárolható!

img_2611

img_2612

M42-es csatlakozású objektívek használata

| Fényképezőgép | 2016.07.22.

m42

Mi teszi olyan népszerűvé digitális fényképezőgépeken az M42-es objektívek használatát?

Igen elterjedt fotósok körében, a következő kérdés:
Hogyan tudnám DSLR gépem objektív parkját bővíteni, jó minőségű de kedvező árú optikával?
Több lehetőség adódik. Először is, természetes módon a megfelelő márkájú gép, megfelelő márkájú objektívjét használjuk. Vannak ugye az olcsóbb kategóriájú alap illetve nagy átfogású zoom-ok. Mindenki tudja, hogy ezeknek a rajza, képvilága ad egy bizonyos szintet de ezen túl már más fejjel és pénztárcával kell gondolkodnunk.

m42

A régi M42-es fix gyújtótávolságú objektívek meglepően jó minőséget produkálnak. Természetesen a digitális gépünkhöz csak megfelelő adapterrel tudjuk csatlakoztatni őket. Használhatjuk az egyszerűbb normál, vagy az úgynevezett chipes adaptereket.

Ez utóbbinál működik a digitális gépünkön a „helyes fókusz” jelzés. A fényképezőgépen természetesen nem automatikus élességállítás, illetve a rekeszt manuál módban kell használnunk! A gépbeállítás: AV vagy M. csak itt fognak működni. Nagyon sokféle objektív közül választhatunk.

Következő cikkünkben fényképekkel illusztrált tippeket adunk objektív vásárláshoz.

A Samsung két fényképezőgépe is TIPA-díjat nyert 2014-ben

| Fényképezőgép, Kamera, Samsung | 2014.06.24.

A Samsung idén két kategóriában is diadalmaskodott a Technical Image Press Association (TIPA) versenyén. A Samsung Smart Camera NX30 lett a „Legjobb haladó kompakt rendszerkamera”, míg a Samsung WB50F a “Legjobb könnyű kompakt kamera” díját nyerte el.

Az NX30 díjának indoklásakor a zsűri kiemelte a készülék fejlett, 20,3 megapixeles APS-C CMOS képérzékelőjét, amellyel a felhasználók kiváló minőségű és színekben gazdag képeket készíthetnek, valamint az új autófókusz rendszert, amely tökéletesen képes lépést tartani az 1/8000 másodperces záridővel és a másodpercenkénti 9 képes sorozatfelvétellel. Szintén dicséretet kapott a dönthető elektronikus kereső, amellyel az NX30 a fotózás új perspektíváját tárja tulajdonosai elé, illetve a Tag & Go funkció, amely maximálisan kihasználja az NFC-ben és a WiFi-ben rejlő lehetőségeket, így lehetővé teszi, hogy a felhasználók szabadon és könnyedén osszák meg képeiket barátaikkal vagy a nagyvilággal.

A Samsung SMART Camera WB50F győzelmét elegáns dizájnjának és a Soft Flash funkciónak köszönheti, amellyel a természetes fényhez hasonló megvilágítás érhető el. A fényképezőgép mindemellett 12-szeres zoommal és 16 megapixeles CCD-képérzékelővel rendelkezik, a Tag & Go-val pedig a WB50F a két készülék egymáshoz érintésével összekapcsolható egy okostelefonnal, így a fényképek megosztása, átmásolása minden korábbinál egyszerűbb.

“Nagyon büszkék vagyunk, hogy két ilyen fontos díjat is elnyertünk – mondta Kunos Balázs, a Samsung mobil és képalkotási üzletágának igazgatója. – Ezek a díjak a bizonyítékai annak a folyamatos és odaadó fejlesztői, innovációs tevékenységnek, amelyet ügyfeleink érdekében végzünk, hogy az igényeiknek és szükségleteiknek leginkább megfelelő eszközöket használhassák. Büszkék vagyunk arra, hogy ezekkel a készülékekkel bárki egyszerűbben örökítheti és oszthatja meg élete felejthetetlen pillanatait.”

Sasfészek-kamera a Hortobágyon

| Egyéb, Természet | 2014.06.24.

Eddig soha nem látott felvételekkel örvendeztetik meg a természetvédők az élő adások rajongóit: szerdától „élő adásban” figyelhetik meg az érdeklődők egy, a Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) élő parlagi sas család fészkét, és szurkolhatnak azért, hogy minden fióka épségben kirepüljön – közölte a HNP.

Kánai Edina tájékoztatása szerint a fiókákon még látszanak a pehelytollak, amelyeket hamarosan felvált a felnőttkori, repülésre alkalmas tollazat. A szakértők szerint néhány héten belül már megkezdődhetnek az első szárnypróbálgatások.

A parlagi sas rendkívül óvatos madár, még a számára kialakított téli etetőn is ritka vendég, az pedig igazi rejtély, hogy a territóriumán található fészkek közül éppen melyiket foglalja el. Így történhetett, hogy az egyik fészek mellé szerelt kamera parlagi sasok helyett vörös vércsék fészkelését közvetíti, immár hónapok óta – ismertette a HNP, a HELICON Life Program, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület MTI-hez eljuttatott közös sajtóközleménye megjegyezve, hogy utóbbiak költésénél fordulatosabb családi drámát elképzelni is nehéz lett volna: a vércsék első fészekalját ugyanis a kamerák szeme láttára dúlta fel egy nyest, most a második költésből született, pehelytollas fiókák cseperedését követhetik élőben. A parlagi sasok valamivel távolabb, egy nyárfán költöttek.

A HNP természetvédelmi őrszolgálatának felügyelete mellett kedden gyűrűztek meg három sasfiókát. A rövid és problémamentes beavatkozás ideje alatt az őrszolgálatnak és a természetfilmeseknek sikerült a szomszédos fán egy kamerát üzembe helyezni. A madarakat nem zavarja a kamera, a természetvédők is biztosak abban, hogy a költés zavartalanul folytatódhat. A sasfészek-kamera éjjel-nappal működik, így a természetvédők állandóan szemmel tudják tartani a madarakat.

iCuccok Webshop

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

<b></br>Ez a weboldal sütiket használ. Az EU szabályozásának értelmében Önnek ezt engedélyeznie, vagy elutasítania kell.</br></br></b> További információ erről

Az Uniós törvények értelmében minden látogatónknak fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy a weboldalunk sütiket (angolul cookie-kat) használ.
A sütik önmagukban veszélytelen apró programok, amelyek a weboldal felkeresésekor létrejönnek az Ön számítógépén, és tárolják azokat az információkat weboldalunkról, amelyek alapján megjelennek például a már meglátogatott hivatkozások, menük, menüelemek kiemelőszínei, és más egyéb navigálást, tájékozódást segítő funkció. Ezek a sütik egyébként letilthatóak, vagy törölhetőek a böngészőn keresztül is, vagy a számítógépen levő tárolóhelyről is. Más weboldalak esetén az ebben tárolt információk visszaküldhetőek a weboldal üzemeltetőinek, azonban a mi weboldalunk efféle adatgyűjtést nem végez. Amennyiben megnyomja az "Engedélyezem" gombot, úgy beleegyezik, hogy az oldalunk az Ön kényelmének biztosítása érdekében sütiket helyezzen el a számítógépén.

Bezár